Julstämningen i Gamla stan räddad genom nytt samarbete

Julstämningen i Gamla stan räddad genom nytt samarbete

I över 70 år har Gamla stan i Stockholm haft elektrisk julbelysning. Kostnaden för belysningen har de lokala företagarna stått för. På grund av pandemin har resurserna i år inte funnits och hela stadsdelen riskerade att bli utan julbelysning. Då klev Clas Ohlson in och kommer nu på kort tid säkra en energisnål julstämning i Gamla stan.

Insatsen kommer att bestå av julbelysning på Köpmangatan, Västerlånggatan och Österlånggatan, samtidigt som granar kommer att placeras ut med ny batteribelysning från Clas Ohlson. Dessutom kommer en än så länge hemlig plats att dekoreras lite extra.

Lamporna kommer att tändas den 19 november och vara påslagna till den 15 januari.

”Gamla stan i julskrud är ett av Sveriges viktigaste besöksmål och en symbol för hela landet. Det är en plats dit alla är välkomna att känna julstämningen. När vi förstod att julbelysningen i Gamla stan var hotad bestämde vi oss från Clas Ohlson att hjälpa till. Vi visste att vi kunde fixa julstämningen på ett väldigt energieffektivt sätt med vår LED-belysning så vi satte igång direkt med samarbetet med Gamla Stans Företagarförening och Gamla stan i samverkan,” säger Helena Holmström, Marknadschef på Clas Ohlson.

Medan gamla tiders julbelysning förbrukade stora mängder energi är den moderna LED-belysningen mycket energisnål. En ljusslinga kan lysa 8 timmar per dag i 63 dagar och dra mindre el än en snabbdusch*. För bara några tusenlappar kan Gamla stan lysas upp under hela julen och fortsätta vara en juldestination i Stockholm även detta år. 

”Gamla stan är ett unikt levande kulturarv från medeltiden, Sveriges i särklass viktigaste turistdestination både nationellt och internationellt sett, och därför en angelägenhet för hela landet. Vi vill tacka Clas Ohlson för att de i år klivit in och tagit det här ansvaret, ett ansvar som de flesta kanske förväntar sig tas av offentliga aktörer,” säger Anita Fink Knudsen, ordförande i föreningen Gamla stan i samverkan.

”Julen är en av de viktigaste perioderna för oss småföretagare i Gamla stan. Förutom att stockholmarna gärna besöker Gamla stan i jultider, kommer besökare från övriga Sverige och hela världen hit för att få en genuin julupplevelse och handla julklappar. Julbelysningen är därför otroligt viktig för att det även långsiktigt ska finnas ett levande näringsliv i Gamla stan,” säger Katarina Malmgren, ordförande i Gamla Stans Företagarförening.

* En ljusslinga som förbrukar 2 W per timme kan lysa i hela 500 timmar per kWh. Som jämförelse drar 5 minuters duschande cirka 2,2 kWh.

Bilden ovan. Från vänster: Katarina Malmgren, Helena Holmström och Anita Fink Knudsen. Foto: Sara Lindblom.

Kontakt för mer information:

Anita Fink Knudsen, Gamla stan i samverkan
info@samverkanigamlastan.se

Katarina Malmgren, Gamla Stans Företagarförening
kontakt@gamlastansforetag.se

Anders Wahl, Clas Ohlson
anders.wahl@clasohlson.se