Månadsmöte 4 oktober

Månadsmöte 4 oktober

I sann samverkansanda har vi oktobers månadsmöte tillsammans med Hembygdsföreningen.
Puck Åberg föreläser om Vera Siöcrona ”Med Vera som vän och mentor. Då var det tidigt 60-tal.”
Plats och tid: Mäster Olofsgården, Vardagsrummet, klockan 18. Alla är välkomna.


Vera Siöcrona var en framstående aktivist och förespråkare för bevarandet av Gamla stan i Stockholm. Hon föddes år 1914 och blev en centralfigur i kampen för att bevara den historiska stadsdelen från rivningar och moderniseringar under 1900-talet.

Vera Siöcrona var en passionerad förespråkare för att bevara den unika arkitekturen och kulturen i Gamla stan. Hon kämpade mot planerade byggnadsprojekt som hotade områdets historiska charm och unika karaktär. Genom sitt engagemang och sina insatser var hon med och bildade föreningen ”Kolmätargränd” (1942) som senare blev grunden till Hembygdsföreningen Gamla stan (1944).

Tack vare Vera Siöcronas och andra likasinnades arbete lyckades man bevara många av Gamla stans historiska byggnader och dess speciella atmosfär. Idag är Gamla stan ett av Stockholms mest älskade och välbevarade historiska områden.


Men än idag rivs inredningar ut, förändringar görs utan ansökningar – många saknar förståelse för att vi måste bevara vårt kulturarv och struntar i de regler som finns, så kampen fortgår!